Sa e rëndësishme është të festosh festat e krishtera?

Në qytetin tim të lindjes, vetëm një ditë pas çmendurisë tregtare të Krishtlindjeve, vezët e Pashkëve të Çokollatës ishin në shitje kudo. A duam ne madje të jemi pjesë e festimit të stinëve që janë rrëmbyer aq shumë nga bota? Dhe a janë festat edhe të rëndësishme?

Përgjatë historisë, të krishterët kanë marrë pikëpamje të ndryshme mbi atë që nuk duhet festuar, zakonisht të gjitha për arsye shumë të mira.

Festimi i festave nuk është themelore për besimin tuaj

Por le të fillojmë me apostullin Pal, i cili sipas mendimit tim thotë se festimi i festave nuk është thelbësore për besimin tuaj kur thotë te Romakëve 14: 5: «Një person e konsideron një ditë më të shenjtë se një tjetër; një tjetër e konsideron çdo ditë njësoj. Secili prej tyre duhet të jetë plotësisht i bindur në mendjen e tij. “

Ai madje vëren se mund të jetë e rrezikshme, nëse njerëzit ndjekin skllavërisht rregullat për stinët e veçanta me shpresën se mund të fitojnë shpëtimin e tyre në këtë mënyrë. Ai u shkruan Galatasve: «Ju po vëzhgoni ditë, muaj, stinë dhe vite të veçanta! Kam frikë për ju, se disi i kam humbur përpjekjet e mia për ju. ” (Galatasve 4: 10-11).

Problemi këtu ishte se besimtarët e rinj që nuk ishin hebrenj, filluan të ndjekin mësuesit të cilët thanë se duhet të respektojnë të gjithë ligjin hebre, përfshirë festat fetare. Pali e konsideron këtë shumë të rrezikshme, pasi shkatërroi lirinë që kishin gjetur tek Jezusi.

Duke kujtuar gjërat e mëdha që Zoti ka bërë për ne

Por si është sot? Disa nga festivalet tona, si e Premtja e Mirë/Pashkët dhe Rrëshajët, bazohen në festimet e lashta hebraike. Vdekja e Krishtit dhe derdhja e Frymës së Shenjtë u dha atyre një kuptim të ri. Ne nuk duhet t’i festojmë ato si rregull, dhe nuk kemi pse t’i festojmë pikërisht në ato ditë. Por mendoj se është mirë të kemi data të caktuara kur kujtojmë me mirënjohje të madhe gjërat e mëdha që Zoti ka bërë për ne. Kjo është arsyeja pse Zoti krijoi festën origjinale të Pashkëve (e cila më vonë u bë e Premte e Mirë), kështu që njerëzit e Tij do të kujtonin se si Ai i çliroi ata nga skllavëria.

Bashkoni kishën

Këto festime gjithashtu bashkojnë kishën në të gjithë botën, pasi besimtarët në çdo kulturë gjejnë mënyra për të kujtuar së bashku atë që Zoti ka bërë dhe dëshmojnë për ata përreth tyre. Itshtë e vërtetë që veçanërisht në vendet e mëparshme të krishtera, festivalet janë komercializuar pothuajse përtej njohjes. Megjithatë, ato ofrojnë shumë mundësi për të krishterët që të flasin me jobesimtarët për arsyet që ne festojmë dhe t’i ftojmë njerëzit në festime të veçanta të kishës.

Rreth Krishtlindjes

Krishtlindja ështe  një festë qesharake, sepse nuk bazohen në kalendarin hebre, por janë caktuar që të përkojnë me festimet pagane të dimrit. Ajo gjithashtu ka përfshirë simbole pagane, si një pemë e Krishtlindjes. Për këtë arsye, ka të krishterë që nuk duan të festojnë Krishtlindjet. Ende mendoj se ardhja e Krishtit në botë ishte një ngjarje e tillë që ndryshoi qiellin dhe tokën, saqë meriton të festohet me gëzim. Pra, nëse keni probleme me kalendarin pagan, zgjidhni një datë tjetër ose hiqni pemën nëse mendoni se nuk është e krishterë, por festoni atë që Zoti ka bërë.

Darka e Zotit

Festa e vetme që nuk mund ta injorojmë është festa e darkës ose e bashkimit/meshës së Zotit. Sepse Jezusi urdhëroi “bëni këtë në përkujtimin tim” (Luka 22:19). Nuk lidhet me një datë të caktuar, por një moment të rregullt reflektimi dhe falënderimi.

Si njerëz, ne kemi nevojë për përkujtuesit tokësorë të bukës dhe verës, të ditëve dhe ritualeve, dhe të mbledhjes fizike me të tjerët, për të na kujtuar realitetin shpirtëror të shpëtimit të Zotit. Pra, përqafimi i festivaleve të mos jetë një barrë ose një ligj, por si një mundësi për të kujtuar dhe gëzuar.

Loved this? Spread the word


Shkrime të tjera